Treceți la conținutul principal

Câteva întrebări care te pot ajuta să îți evaluezi situația

Atunci când ne doare o măsea, ne rugăm pentru curajul de a merge la dentist, dar nu ne limităm doar la atât: apelăm la ajutorul unui medic care ştie exact cum poate să ne scape de durere. Poate că nu ne va plăcea tot ce ne va spune medicul, și nici toate indicaţiile lui, însă ştim că ceea ce  am încercat noi până acum nu a funcţionat.
În cazul dependenței, fie că e de alcool, medicamente, droguri, jocuri de noroc sau alte comportamente, soluţia trebuie să înceapă cu înţelegerea faptului că, dincolo de o anumită linie, consumul tău nu mai poate fi privit ca o simplă chestiune de alegere sau voinţă, ci că e o boală complexă ce seamănă destul de mult cu diabetul – pentru a te simţi mai bine trebuie să începi prin a ţine un regim foarte strict faţă de substanță (aşa cum diabeticul ţine regim faţă de anumite alimente). Există, mai apoi, programe speciale de consiliere, grupuri de sprijin (AA, NA, JA, SA...), medici, asistenţi sociali, psihologi, îndrumători duhovniceşti care lucrează împreună pentru bunăstarea celor care se confruntă cu probleme datorate, direct sau indirect, alcoolului.

Noi considerăm că, în primul rând, procesul recuperării trebuie să înceapă cu dorinţa de a realiza o schimbare. Însă, nici nu ne putem imagina această schimbare, dacă credem că e un lucru imposibil. De aceea, avem nevoie de informaţii noi care să ne ajute să privim altfel fenomenul alcoolismului, să ne redea speranţa unei alte vieţi, una împlinită, şi să ne ajute să realizăm această transformare. Sperăm ca informaţiile găsite aici să vă fie de folos, să vă stârnească interesul şi să vă dea încrederea de a ne face o vizită sau de a vă face o programare.
(Sursa: https://sfdimitrie.ro/content/pentru-tine)

Intrebarile pentru cel ce nu stie daca e dependent de sex:

1.    Te-ai gândit vreodată că ai nevoie de ajutor în privinţa modului cum te raportezi la sex, ca gândire şi comportament?

2.   Că ţi-ar fi mai bine dacă n-ai mai ”ceda”?

3.   Că eşti controlat de sex sau de anumiţi stimuli?

4.   Ai încercat vreodată să pui capăt sau să limitezi ceea ce credeai că e greşit în com portamentul tău sexual?

5.   Recurgi la sex ca la o evadare, pentru a scăpa de anxietate sau pentru că altfel nu faci faţă?

6.   Simţi ulterior vină, remuşcare?

7.   Cauţi activitatea sexuală cu mai multă stringenţă?

8.   Îţi afectează relaţia cu partenerul de viaţă?

9.   Ai nevoie să recurgi la imagini sau la amintiri în timpul actului sexual?

10. Simţi un impuls irezistibil când ţi se fac avansuri sau ţi se oferă sex?

11.  Treci tot timpul de la o relaţie la alta sau de la o aventură la alta?

12. Ai sentimentul că relaţia potrivită te-ar ajuta să nu-ţi mai doreşti sex vinovat, să nu te mai masturbezi sau să nu mai trăieşti în promiscuitate?

13. Nutreşti o nevoie distructivă – disperată din punct de vedere sexual sau emoţional –

pentru cineva?

14. Căutarea activităţii sexuale te face să te neglijezi pe tine însuţi sau bunăstarea familiei tale sau a altora?

15. Ţi-a scăzut eficienţa şi puterea de concentrare pe măsură ce ai început să cauţi tot mai imperios sexul?

16. Pierzi timp de la serviciu în favoarea compulsiei?

17. Cauţi sex într-un mediu social inferior?

18. Vrei să te îndepărtezi cât mai repede de partenerul de sex după consumarea actului?

19. Te masturbezi sau faci sex cu alţii, deşi eşti compatibil sexual cu partenerul de viaţă?

20. Ai fost vreodată arestat pentru o cauză legată de sex?

Postări populare de pe acest blog

Ce este dry-out(uscarea) de la pofta trupeasca? (3)

  Pofta, sexul și Conexiune greșită in căsătorie             Când în sobrietate fiind, am inceput sa locuiesc împreună cu soția și după primele luni de abstinență am început să facem sex din nou. Nu mi-am dat seama, dar sexul era condus de poftă. Făceam ceea ce făceam de doisprezece ani; a fost destul de mult sex, așa cum îl făcusem cu oricine, diverse forme și tot. Și în timpul sexului, încă mai recurgeam la imagini, fantezie și amintiri despre altii. Destul de ciudat, acest lucru nu a dus imediat la recaderea cu masturbarea sau cu alții. Doar făceam sex în mod regulat, deci ce a mai contat? A fost aceasta o altă formă de drog? Așa cred. (Încă nu am descoperit cât de insidioasă poate fi această boală a noastră și a fost nevoie de multă sobrietate pentru a începe chiar să o văd.) Este de mirare că am alunecat/recazut?             După ce am alunecat/recazut, am recunoscut și am predat forma asta de poftă cu soția mea, un proces care a durat considerabil timp și predare. Sexul a d

Ce este dry-out(uscarea) de la pofta trupeasca?

  Abstinence in Marriage Până sa intram in program pentru cei mai mulți dintre noi, pofta avusese o zi de camp (field day). În recuperare, ajungem să vedem cât de mult am fost posedați și împovărați de poftă. Pofta ne-a otrăvit pe noi și i-a otrăvit pe alții. Patul conjugal nu a făcut excepție. Cum am putea fi infectați cu pofta și să nu o afectăm relațiile cu soții noștri? Mulți nou-veniți căsătoriti venti la SA au descoperit că este extrem de dificil, dacă nu imposibil, să separe sexul de poftă atunci când încearcă in prima faza să devină abstinenti(sober=treji). De câte ori am auzit așa ceva: “Ei bine, am făcut din nou sex cu soția, așa cum obisnuiam sa făceam, și m-am simțit ca si cand as fi greșit, de parcă aș fi avut un derapaj/aluncare/cadere.” Ceea ce a facilitat detoxifiere/uscarea (dry-out) din poftă, pentru membri căsătoriți care au încercat-o în spiritul potrivit, este a perioada de abstinență sexuală voluntară. Eliminarea sexului din căsnicie pentru un timp ne ajut

Ce este dry-out(uscarea) de la pofta trupeasca? (2)

  Câteva gânduri despre Abstinenta sexualitate Având în vedere propriul meu sexaholism și climatul vremurilor, nu este de mirare că aveam îngrijorare dacă aș putea sau nu să mă descurc fără sex. Programarea mea mi-a spus că un astfel de gând pentru un bărbat era pur și simplu exclus. Am confundat sexualitatea cu nevoia de a face sex, dar acestea sunt două lucruri complet diferite. Ceea ce am descoperit este că pot fi pe deplin bărbat și o ființă umană complet sexuală fără a face sex.             Înainte de sobrietate, cu cât eram mai captiv de poftă și sex, cu atât sexualitatea mea era mai diminuată. Fără să-mi dau seama, de fapt, negeam și distrugeam sexualitatea mea. Acum văd că pentru mine, sexaholicul, atitudinea minții și inimii și defectele mele de caracter au fost cele care mi-au alimentat „aspirația sexuală”, mai degrabă decât necesitatea masculină.             Pentru mine, consider că intrarea în abstinența sexuală (în căsnicia mea) este o chestiune de alegere. Când mă